mlsná žaba

kitchari

Kitchari je jedno zo základných ayurvédskych jedál a má nespočetne veľa variácii. Je považované za detoxikačné a napomáhajúce duchovnému rozvoju, ale varí sa aj ako bežné jedlo. Je to vlastne taká hustá kaša, ktorá pohladí žalúdok a celé telo. Názov kitchari je pomenovanie akéhokoľvek jedla, ktoré je spojením ryže a fazule. V tradičnom očistnom kitchari je to spojenie lúpaných žltých mungo fazulí a bielej dlhozrnnej alebo basmati ryže. Tiež je ale možné použiť zelené mungo fazule a celozrnnú ryžu. Viac o kitchari a jeho benefitoch si môžete prečítať napr. tu)

prísady

  • 180 g mungo fazule (pre najočistnejšiu a najstráviteľnejšiu verziu žlté lúpané) – namočenej – viac info tu
  • 90 g bielej dlhorzrnnej alebo basmati ryže
  • 1 ČL čerstvého zázvoru pokrájaného nadrobno
  • 1 ČL z každého: mletý koriander, čierne horčicové semienka, rasca rýmska (cumin), prášková kurkuma
  • ½ ČL z každého: fenyklové a fenugreekové semiačka
  • 3 klinčeky
  • 3 bobkové listy
  • 2 štipky asafoetidy (ayurvédske korenie ktoré zabraňuje nadúvaniu (dá sa kúpiť napr. tu)
  • 1 štipka mletého čierneho korenia
  • cca 1,8-2,3 litra vody
  • ½ ČL soli
  • doplnkové: čerstvý koriander, petržlen, mäta alebo azijská bazalka

postup

  1. mungo fazule a ryžu spolu dobre premyjeme tečúcou vodou až pokiaľ nebude číra (prípadne necháme nejaký čas namočené vo vode)
  2. v zohriatom hrnci nasucho krátko opražíme všetky koreniny okrem bobkového listu (rozvinie a posilní to ich chuť)
  3. pridáme mungo s ryžou tak, aby sa obalili koreninami
  4. pridáme vodu a bobkový list, privedieme do varu a necháme variť cca 10 min.
  5. potom stíšime oheň a varíme ešte cca 30-40 min dokiaľ mungo a ryža nezmäknú
  6. prípadné čerstvé bylinky prídáme tesne pred servírovaním
  7. ak sa nám kaša zdá hustá, môžeme ju zriediť primiešaním horúcej vody

variácie

jedlo je možné pripraviť aj zo zeleného munga a celozrnnej ryže, prípadne do neho pridať nejakú zeleninu
koreniny môžeme upražiť aj na ghee

kategórie:

okomentuj