Jedno z najpopulárnejších jedál v Japonsku. Je špecifické tým, že viac ako indickými kari je inšpirované britskými “stew”. Je to vlastne taký guláš na japonský spôsob :)
prísady
Kari omáčka (je možné ju kúpiť aj ako hotové kocky, napr. od značky S&B Curry v Seoul Plaza, ale obsahujú zlepšovače chuti a cukor, preto ju najradšej robíme od základov ako zápražku):
- 60 g masla
- 4 PL bezlepkovej múky (všeobecný mix z viacerých múk)
- 1 PL kari korenia (jemné)
- 1 PL garam masala
- 1/4 čl kajenského korenia (iba v prípade, ak to chceme štiplavé)
Ostatné:
- 250g hovädzieho alebo kuracieho mäsa
- 2 veľké cibule
- 3 mrkvy
- 3 zemiaky
- 1 PL oleja
- 1/4 postrúhaného jablka
- 1 čl instatnej kávy alebo horkej čokolády
- 1 čl medu
- cca 840 ml vody
- cca 400 gramov ryže – ideálne japonská lepkavá ryža
postup
- v malej panvici roztopíme maslo na miernom ohni
- keď je maslo úplne roztopené pridáme doň múku a dlho dobre miešame na jemnom ohni (treba dávať pozor, lebo zápražka sa môže ľahko pripáliť) až dokiaľ nezmení farbu na svetlohnedo (možeme miešať aj 15 min.)
- potom do zápražky pridáme kari, garam masalu a kajenské korenie a 30 sekúnd ešte na ohni premiešame
- ak všetku hmotu nepoužijeme, je môžné ju zmraziť vo vzduchotesnej nádobe a mať tak dopredu pripravený “kari bujón”
- očistíme cibuľu, mrkvu, zemiaky a mäso a nakrájame ich na stredne veľké kúsky na veľkosť cca 1 sústa
- v hrnci zohrejeme olej a jemne na ňom osmažíme mäso, tak aby zo žiadnej strany nebolo surové
- vyberieme ho z hrnca von a v hrnci potom osmažíme cibuľu cca 5-8 min. (ak je potrebné doplníme ešte trošku oleja)
- do hrnca pridáme mrkvu, zemiaky a mäso
- zalejeme všetko vodou a hrniec necháme prevariť
- všetko spolu varíme cca 45 min. dokiaľ mäso nie je jemné
- pridáme cca 3 PL kari zápražky, postrúhané jablko, med, instantnú kávu alebo horkú čokoládu (kari zápražka by sa mala vo vode celá dobre roztopiť) a varíme ešte cca 10-15 min.
- ak by sme chceli kari hustejšie, môžeme ho povariť ešte trochu dlhšie
- medzitým ako sa nám kari varí v hrnci si v ryžovare uvaríme cca 2 šálky ryže
- kari potom servírujeme spolu s ryžou buď v miske alebo na tanieri
variácie
v Japonsku toto kari robia na milión spôsobov. Dávajú do neho rôznu zeleninu ako tekvicu, brokolicu, karfiol, špenát alebo vajíčko, ryby, či rôzne iné mäsá
kategórie: