mlsná žaba

japonské kari

mlsná žaba
recept od
1,5 hod
príprava: 30 min | varíme: 1 hod | porcie: 4 porcie

Jedno z najpopulárnejších jedál v Japonsku. Je špecifické tým, že viac ako indickými kari je inšpirované britskými “stew”. Je to vlastne taký guláš na japonský spôsob :)

prísady

Kari omáčka (je možné ju kúpiť aj ako hotové kocky, napr. od značky S&B Curry v Seoul Plaza, ale obsahujú zlepšovače chuti a cukor, preto ju najradšej robíme od základov ako zápražku):

  • 60 g masla
  • 4 PL bezlepkovej múky (všeobecný mix z viacerých múk)
  • 1 PL kari korenia (jemné)
  • 1 PL garam masala
  • 1/4 čl kajenského korenia (iba v prípade, ak to chceme štiplavé)

Ostatné:

  • 250g hovädzieho alebo kuracieho mäsa
  • 2 veľké cibule
  • 3 mrkvy
  • 3 zemiaky
  • 1 PL oleja
  • 1/4 postrúhaného jablka
  • 1 čl instatnej kávy alebo horkej čokolády
  • 1 čl medu
  • cca 840 ml vody
  • cca 400 gramov ryže – ideálne japonská lepkavá ryža

postup

  1. v malej panvici roztopíme maslo na miernom ohni
  2. keď je maslo úplne roztopené pridáme doň múku a dlho dobre miešame na jemnom ohni (treba dávať pozor, lebo zápražka sa môže ľahko pripáliť) až dokiaľ nezmení farbu na svetlohnedo (možeme miešať aj 15 min.)
  3. potom do zápražky pridáme kari, garam masalu a kajenské korenie a 30 sekúnd ešte na ohni premiešame
  4. ak všetku hmotu nepoužijeme, je môžné ju zmraziť vo vzduchotesnej nádobe a mať tak dopredu pripravený “kari bujón”
  5. očistíme cibuľu, mrkvu, zemiaky a mäso a nakrájame ich na stredne veľké kúsky na veľkosť cca 1 sústa
  6. v hrnci zohrejeme olej a jemne na ňom osmažíme mäso, tak aby zo žiadnej strany nebolo surové
  7. vyberieme ho z hrnca von a v hrnci potom osmažíme cibuľu cca 5-8 min. (ak je potrebné doplníme ešte trošku oleja)
  8. do hrnca pridáme mrkvu, zemiaky a mäso
  9. zalejeme všetko vodou a hrniec necháme prevariť
  10. všetko spolu varíme cca 45 min. dokiaľ mäso nie je jemné
  11. pridáme cca 3 PL kari zápražky, postrúhané jablko, med, instantnú kávu alebo horkú čokoládu (kari zápražka by sa mala vo vode celá dobre roztopiť) a varíme ešte cca 10-15 min.
  12. ak by sme chceli kari hustejšie, môžeme ho povariť ešte trochu dlhšie
  13. medzitým ako sa nám kari varí v hrnci si v ryžovare uvaríme cca 2 šálky ryže
  14. kari potom servírujeme spolu s ryžou buď v miske alebo na tanieri

variácie

v Japonsku toto kari robia na milión spôsobov. Dávajú do neho rôznu zeleninu ako tekvicu, brokolicu, karfiol, špenát alebo vajíčko, ryby, či rôzne iné mäsá

kategórie:

okomentuj