mlsná žaba

slávnostný mrkový koláč

mlsná žaba
recept od
1 hodina
príprava: 30 min | | porcie: 12 porcií

Šťavnatý mrkvový koláč s bohatou arómou a intenzívnou chuťou vymyslela mlsná žaba špeciálne pre Silvestrovskú oslavu na privítanie Nového roku. Odvtedy ho s obľubou pečie na výnimočné príležitosti.

prísady

na cesto

  • 100 g vlašských orechov (namočených – viac info tu)
  • 100 g pekanových orechov (namočených – viac info tu)
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 100 g  sušených hrozienok
  • 4 až 5 väčších mrkiev
  • 200 g bezlepkovej múky (ideálne zmes kokosovej, mandľovej a gaštanovej)
  • 100 g ryžového sirupu alebo xylitu
  • ¼ čl soli
  • 1 čl prášku do pečiva (bezfosfátový variant)
  • 2 čl perníkového korenia (škorica, kardamon, klinček, muškátový oriešok)
  • 1 čl vanilky (pomletej alebo extrakt)
  • 4 vajcia
  • 100 ml kokosového mlieka (dobrovoľné)
  • 150 ml kokosového oleja (alebo oleja z hroznových jadierok)
  • šťava z jedného citróna

na krém (dobrovoľné)

  • 250 g syru Philadelphia alebo Mascarpone
  • 1 PL ryžového sirupu alebo xylitu
  • 2 PL kokosoveho oleja
  • 1 čl vanilky
  • strúhaná kôra z polovice citróna
  • strúhaný kokos na posypanie

postup

  1. vyhrejeme trúbu na 180 stupňov
  2. sušené hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme 15 minút bobtnať (pred vmiešaním do cesta ich zlejeme)
  3. prevaríme a potom nasekáme orechy
  4. nastrúhame a vymačkáme citrón (pred strúhaním citrón dôkladne umyjeme)
  5. roztopíme kokosový tuk
  6. nastrúhame mrkvu – použijeme obe strany stúhadla – na hrubo aj na jemno
  7. preosejeme múku
  8. vymastíme formu na tortu
  9. v jednej nádobe vymiešame vajcia, roztopený kokosový olej, ryžový sirup alebo xylit a citrónovú šťavu
  10. v druhej nádobe zmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva, korením, vanilkou a soľou
  11. potom zmiešame vajcovú zmes s múčnou zmesou. Pridáme nastrúhanu mrkvu, nasekané orechy a zliate hrozienka (cesto bude velmi členité :)
  12. cesto dáme do okrúhlej, vymastenej formy a pečieme pri teplote 180 stupňoch 30 minút
  13. pred vybraním z trúby urobíme špáratkový test, či je koláč dobre upečený
  14. po upečení necháme koláč vychladnúť na mriežke

krém (dobrovoľné)

  1. vymiešame syr Philadelphia s kosovým olejom a pridáme ryžový sirup alebo xylit a vanilku
  2. krém natrieme na vychladnutý koláč (aby sa kokosový tuk netopil)
  3. koláč môžeme pozdĺžne prerezat a krém použiť aj ako plnku
  4. natretý koláč posypeme strúhaným kokosom a dáme vytuhnút do chladničky

odporúčame tortovú formu s priemerom 28 cm, niekedy ale použijeme naraz viac menších foriem (máme potom viacej menších koláčikov) alebo cestom naplníme muffinové formičky

variácie

koláč možeme urobiť aj bez krému
ak chceme, aby bol koláč viac šťavnatý a svieži, pridáme do cesta ešte jednu nastrúhanú mrkvu a viac šťavy z citróna
perníkové korenie kupujeme už hotové v obchode ale niekedu si urobíme zmes podľa vlastnej chuti
koláč je výborný aj keď sa nechá deň-dva odstáť, chutí potom ešte lahodnejšie
tento recept je ideálny na experimentovanie, môžete vyskúšať rôzne druhy orieškov, sušeného ovocia a múk či k mrkve pridať jablko – perfektne sa hodí na pre štýl pečenia “čo dom dal” :)

 

kategórie:

okomentuj