mlsná žaba

matchamisu

foto www.ohhowcivilized.com, link tu

Možno poznáte typickú japonskú chuť práškového zeleného čaju matcha. Japonci z neho robia populárny drink matcha late a túto príchuť dávajú skoro všade, do koláčov, cukríkov, čokolády, proste kdekoľvek. Toto je variácia klasického talianského tiramisu na japonský spôsob.

prísady

  • 3 vajcia
  • 3 polievkové lyžice práškového brezového cukru (prípadne normálneho cukru)
  • 170 g mascarpone
  • 36 dlhých piškót ladyfingers (prípadne podobné keksíky, ale bezlepkové )
  • 200 ml práškového zeleného čaju matcha (prípadne obyčajného sypaného)
  • 2 PL (polievkové lyžice) práškového zeleného čaju matcha na varenie (kúpiť sa dá napr. tu)

prípadne ručný mixér
nádoba/misa ideálne obdĺžikového tvaru (ale môže to byť aj viac menších pohárov alebo misiek)

postup

  1. zoberieme vajíčka a oddelíme bielok od žĺtka
  2. do žĺtka pridáme práškový cukor a vymiešame dokiaľ nevybledne (ručne alebo mixérom)
  3. do vymiešaného žĺtka s cukrom pridáme mascarpone a vymiešame
  4. ďalej do zmesi pridáme práškový zelený čaj matcha na varenie a vymiešame
  5. bielka vyšľaháme na sneh (ručne alebo mixérom)
  6. bielka vyšľahané na sneh jemne prímiešame do zmesi zo žĺtka, cukru a mascarpone
  7. práškový zelený čaj zalejeme vodou zohriatou na 80°C a vymiešame metličkou (prípadne zalejeme sypaný)
  8. piškóty namáčame do zeleného čaju a vytvoríme z nich súvislú vrstvu v nádobe
  9. potom na ne nanesieme vrstvu zmesi vajec a mascarpone
  10. toto znova zopakujeme, čiže dáme ďalšiu vrstvu piškót namočených v čaji a na to znova vrstvu vajec s mascarpone
  11. na záver môžeme prípadne jemne posypať matcha zeleným čajom na varenie

variácie

do zeleného čaju na namáčanie piškót je možné pridať nejaký jemný alhokol ako napr. slivkové víno alebo saké
tiež sa dá podľa chuti prispôsobovať množstvo zeleného čaju na varenie v mascarpone a vajciach

kategórie:

okomentuj