mlsná žaba

tipy

Namáčanie orechov, jadierok, obilnín a strukovín.

Komentáre vypnuté na Namáčanie orechov, jadierok, obilnín a strukovín.

Pred použitím orechov, jadierok, obilnín alebo strukovín ich namáčame.

Tieto plody za surova obsahujú toxíny a nutričné inhibítory ako fytickú kyselinu, taníny a ďaľšie látky ktoré bránia vstrebaniu minerálov, obmedzujú a spomaľujú spracovanie živín. Viažu na seba vápnik, horčík, meď a hlavne zinok a tým bránia ich využitiu v tele.

Tieto látky ochraňujú plod až pokiaľ pri dostatku vlahy začne klíčiť. Namočením vytvoríme vhodné podmienky a aktivujeme proces klíčenia. Odstránime tým ochranné toxíny, látky brániace tráveniu a dosiahneme zvýšený podiel vitamínov (hlavne skupiny B). Živiny sa z plodov ľahšie strávia a absorbujú.

Pred použitím je najlepšie namočiť orechy deň vopred. Mandle a para orechy potrebujú 12 hodín, lieskové, pekanové, píniové a vlašské 8 hodín, kešu 6 hodín a makadamové 4 hodiny.

Plody namáčame najlepšie v teplej alebo vlažnej čistej vode so štipkou soli. Strukoviny a obilniny máčame viac ako 12 hodín vo vlažnej vode s pridaním octu, na jeden diel strukoviny dáme štyri diely vody.

Po namáčaní môžeme zliate plody použiť na priamu konzumáciu či varenie a pečenie. Ak ich chceme použiť neskôr, je dôležité ich dôkladne usušiť aby nesplesniveli.