Tieto perníčky sú také voňavé a chutné, že ich budete chcieť zjesť všetky naraz :) keď ich necháte pár dní odstáť v krabici na keksíky s kúskom jablka budú úžasne mäkké s ľahkou ovocnou arómou. A okrem toho sú úplne bez cukru, gluténu, laktózy a sú celé bio :)
prísady
- 400 g bio xylitolu – brezového sladidla (prísady možete kúpiť v ktoromkoľvek bio obchode – napr. Astevia v Centráli)
- 400 g bio zmes bezgluténovej múky na pečenie z DM
- 200 g bio mandľovej múky
- 200 g bio gaštanovej múky
- 200 g bio kokosového oleja
- 2 ČL bio perníkového korenie
- 2 ČL bio sódy bikarbóny
- 3 bio vajíčka
- 2-3 dl vody
postup
- urobíme si xylitový sirup – v hrnci zalejeme xylitol vodou a miešame nad stredným plameňom až kým sa rozpustí a vznikne sirup
- roztopíme kokosový olej (pri izbovej teplote alebo vo vodnom kúpeli)
- preosejeme všetky sypké prísady cez sitko – lepšie sa premiešajú a budú sa menej hrudkovať
- zmiešame všetky prísady a poriadne premiesime – cesto bude veľmi husté a lepkavé
- cesto zabalíme do celofánu a dáme cez noc do chladničky – môžeme aj na celý deň
- cesto vyvaľkáme – cesto aj dosku pred vaľkaním pomúčime
- formičkami vykrojíme perníčky a poukladáme na plech vyloženým papierom na pečenie
- pečieme na 180 stupňoch cca 35-40 minút
- po dopečení necháme vychladnúť na mriežke – perníčky prenášame opatrne – horúce sú ohybné a krehké
variácie
cesto môžeme ozvláštniť pomletými orechami či mandľami (namočenými – viac info tu)
perníčky môžeme pred pečením potrieť žĺtkom, posypať kokosom alebo nasekanými orieškami alebo ich po po upečení a vychladnutí môžeme dozdobiť bielou polevou zo xylitolu a bielka :)
kategórie: