mlsná žaba

vianočné perníčky

mlsná žaba
recept od
1 hodina
príprava: 20 minút | varíme: 40 minút | porcie: cca 33 ks

Tieto perníčky sú také voňavé a chutné, že ich budete chcieť zjesť všetky naraz :) keď ich necháte pár dní odstáť v krabici na keksíky s kúskom jablka budú úžasne mäkké s ľahkou ovocnou arómou. A okrem toho sú úplne bez cukru, gluténu, laktózy a sú celé bio :)

prísady

  • 400 g bio xylitolu – brezového sladidla (prísady možete kúpiť v ktoromkoľvek bio obchode – napr. Astevia v Centráli)
  • 400 g bio zmes bezgluténovej múky na pečenie z DM
  • 200 g bio mandľovej múky
  • 200 g bio gaštanovej múky
  • 200 g bio kokosového oleja
  • 2 ČL bio perníkového korenie
  • 2 ČL bio sódy bikarbóny
  • 3 bio vajíčka
  • 2-3 dl vody

postup

  1. urobíme si xylitový sirup – v hrnci zalejeme xylitol vodou a miešame nad stredným plameňom až kým sa rozpustí a vznikne sirup
  2. roztopíme kokosový olej (pri izbovej teplote alebo vo vodnom kúpeli)
  3. preosejeme všetky sypké prísady cez sitko – lepšie sa premiešajú a budú sa menej hrudkovať
  4. zmiešame všetky prísady  a poriadne premiesime – cesto bude veľmi husté a lepkavé
  5. cesto zabalíme do celofánu a dáme cez noc do chladničky – môžeme aj na celý deň
  6. cesto vyvaľkáme – cesto aj dosku pred vaľkaním pomúčime
  7. formičkami vykrojíme perníčky a poukladáme na plech vyloženým papierom na pečenie
  8. pečieme na 180 stupňoch cca 35-40 minút
  9. po dopečení necháme vychladnúť na mriežke – perníčky prenášame opatrne – horúce sú ohybné a krehké

variácie

cesto môžeme ozvláštniť pomletými orechami či mandľami (namočenými – viac info tu)

perníčky môžeme pred pečením potrieť žĺtkom, posypať kokosom alebo nasekanými orieškami alebo ich po po upečení a vychladnutí môžeme dozdobiť bielou polevou zo xylitolu a bielka :)

kategórie:

okomentuj