mlsná žaba

tipy

DER jung WIRT

Komentáre vypnuté na DER jung WIRT

Göttlesbrunn, Rakúsko
Jedna z najobľúbenejších reštaurácii mlsnej žaby sa nachádza cca 30 min. autom od Bratislavy v malebnom rakúskom vinárskom mestečku Göttlesbrunn.


Je to stará stodola prerobená na reštauráciu s vinotékou. V lete môžete posedieť na príjemnej terase, v zime horí vnútri krb s voňavým drevom. Reštaurácia je zariadená v príjemnom vidieckom štýle. Jedálny lístok sa skladá z dvoch častí: sezónnej časti, ktorá sa počas roka pravidelne mení a z miestnej klasiky ako schnitzel, tafelspitz, vyprážané kura, teľací perkelt, líčka alebo pľúcka. Všetko je pripravené z čestvých lokálnych surovín a v priebehu roka si môžete užiť sezónu hľuzovky, diviny, husaciny, kačaciny, hríbov a tekvice, špargle, rýb, vynikajúceho telacieho, jahňacieho, kozieho a králičieho mäsa, steakov a rôznych iných dobrôt. Otvorená je od štvrtku do nedele, štvrtky od 17:00 do 23:00 a piatok až nedeľa od 11:00 do 23:00. Bonusom sú dvaja vynikajúci slovenskí časníci, ale samozrejme aj zvyšok personálu poskytuje prvotriedny servis a radi vám so všetkým poradia. Určite vám doporučujeme dopredu si rezervovať stôl na čísle +43 2162 8943 alebo e-mailom na info@derjungwirt.at, pretože reštaurácia býva okrem leta, keď je k dispozícii aj terasa, skoro stále vybookovaná.

jungwirth1

Mlsná žaba má väčšinou problém, ktorú dobrotu si v tejto reštaurácii vybrať :-) Z klasiky má veľmi rada pol vyprážaného kuraťa so zemiakovým šalátom nastudeno, tafelspitz alebo schnitzel plnený cibuľkou, hríbami a špekom, ktorý vám samozrejme veľmi radi pripravia aj na klasický spôsob. Ak pôojdete k Jungwirtovi počas hluzovkovej sezóny, určite si dajte vajíčko s hľuzovkou alebo variáciu klasického tataráku tiež s hľuzovkou. Počas novembra určite doporučujeme husacie hody s úžasnou polievkou, pečienkou a pečenou husou s chutnými knedlíkami a tiež burger z krvavničky. Počas Veľkej noci je zase vhodný čas pochutiť si na jahňacinke, kozliatku alebo králikovi. No a v lete sú zase neodolateľné vyprážané dubáky, kokosovo-zázvorová polievka alebo gaštanová polievka. No a samozrejme dezerty ako creme brulee z bielej čokolády alebo makové rolky. Pre tých, čo radi experimentujú, doporučujeme navštíviť Jungwirta vo štvrtok alebo v nedeľu večer. Vtedy totiž ponúkajú takzvané “Überraschungsmenü” čiže prekvapenie o 4, 6, alebo 8 chodoch. Prekvapenie spočíva v tom, že vôbec netušíte, čo vám prinesú na stôl. Vždy s napätím očakávate, čo sa pred vami zjaví :-) Samozrejme toto je pre odvážlivcov, čo radi experimentujú, lebo niekedy sa môže stať, že celé menu bude rybacie alebo bravčové, a ak je to niečo, čo vám nie je po chuti, bude to pre vás výzva :-) Nám však doteraz všetky “Überraschungsmenü” veľmi chutili a často spomíname napr. na figovo-marcipánovú taštičku, ktorá bežne nie je na lístku a chutí fantasticky.

Keďže Göttlesbrunn je vinárska dedinka, reštaurácia má obrovskú ponuku dobrých lokálnych vín, ktoré si môžete zakúpiť vo vinotéke, ktorá je súčasťou reštaurácie. Medzi našich favoritov patrí Sauvignon Blanc od Oppelmayera, Glocka alebo Markovitza alebo červené vína od Netzla, ale keďže pri víne naozaj rozhoduje hlavne osobný vkus, necháme na vás nájsť vaše jednotky :-) Tiež doporučujeme lokálne pálenky ako slivovice, marhulovica, malinovica, grapa a mnoho ďalších.

jungwirth 3

Predjedlá stoja u Jungwirta od cca 6€ za polievku po cca 15€ za špeciality z hľuzovky alebo foie gras, hlavné jedlá od cca 12€ za schnitzel po 25-30€ za steak alebo divinu s prílohou, všetky dezerty stoja do cca 10€. Každý deň majú tiež speciálne 4- alebo 6-chodové menu za zvýhodnenú cenu a samozrejme čokoľvek z neho Vám radi predajú aj zvlášť. Vo štvrtok a nedeľu večer, kedy sa ponúka menu “Prekvapenie” stojí toto 4-chodové menu 24€, 6-chodové 32€, 8-chodové 40€. Podotýkame, že to 8-chodové doporučujeme naozaj len riadnym chlapom, dámam max. 6-chodové a to tiež iba v prípade, že celý deň nejedli :-) Ak sa mlsná žaba aj niekedy rozšupla a dopriala si niekoľko chodov aj s vínkom, väčšinou nikdy neprekročila sumu 60€. na osobu – a to sa už bavíme o naozaj nóbl hostine. Rozhodne kvalita kulinárskeho zážitku či už z jedla, nápojov alebo z príjemnej obsluhy a prostredia, určite veľmi ľahko predčí akúkoľvek reštauráciu tejto cenovej úrovne v Bratislave.

A ešte pripájame adresu: Landgasthaus “DER jung WIRT”, 2464 Göttlesbrunn, Landstraße 36. Do Göttlesbrunnu sa dostanete do dialnici A4 smerom do Viedne, ale ešte pred letiskom Schwechat je potrebné odbočiť z dialnice exitom Bruck an der Leitha – WEST. Pri poslednej tabuli, priamo kde sa odbočuje, Göttlesbrunn nie je uvedený, je iba menšia tabuľa cca 200m pred odbočkou. Po odbočené z dialnice už treba nasledovať tabule Göttlesbrunn, čo znamená najprv doľava, kde sa dostanete na kruhový objazd a na ňom je to prvá odbočka smerom doprava a stále rovno, až vojdete do dediny a ak aj ďalej pôjdete rovno, ocitnete sa priamo pred veľkou bielou stodolou, pred ktorou sú naaranžované velikánske vínové fľaše a ste namieste :-)